Onderzoek meertaligheid

Vraag van Marinella Orioni

Ik ben neerlandandica en heb in Parijs jarenlang lesgegeven aan onder andere meertalige kinderen. ik heb zowel beroepsmatig als privé grote interesse in meertaligheid. Ik heb zelf twee 3-talige kinderen. 

Er leven bij families veel vragen over meertaligheid en meertalig opvoeden maar de antwoorden zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Zo heb ik besloten om er een boek over te schrijven. 'Meertalig opvoeden. Uw kind zal u dankbaar zijn' is in april 2015 verschenen bij uitgeverij Van Gennep.

Vanuit de professionele wereld (scholen, logopedisten, kinderopvang...) blijkt er ook een grote vraag te zijn naar meertaligheid en meertalige kinderen, vandaar dat ik nu bezig ben met het boek 'Het meertalige kind'. In dit boek zal ik meer ingaan op het meertalige kind in zijn omgeving, op de crèche, bij de logopedist, op school etc. Het zal dit jaar verschijnen, wederom bij uitgeverij Van Gennep.

Mijn boeken hebben een breed lezerspubliek ten doel en baseren zich op een samenspel van wetenschappelijke, professionele en persoonlijke ervaringen. 

Voor mijn eerste boek heb ik ruim 80 mensen geïnterviewd waaronder het merendeel meertalige kinderen zelf.

Voor dit boek heb ik vragenlijsten samengesteld voor de logopedist, de leraar en de medewerkers van de kinderopvang. Voor de vragenlijst, klik hier.

Uw input is voor mij van wezenlijk belang. Dit alles toets ik dan weer aan wetenschappelijk gegevens.

 

Ik dank u hartelijk voor uw deelname.

Marinella Orioni